Den 7 juli är det dags.

I premiären 2020 vann hemmaspelaren Carl-Axel Linder, men hela startfältet var nöjda efteråt.

Se vad Oskar Åsgård säger i filmen här.

Dags för amatörgolfarens största utmaning

  • 100 hål på en dag är en ny typ av golftävling som kallas ultragolf

Den 7 juli det dags för amatörgolfarnas största utmaning på Stockholms Golfklubb: Att spela 100 hål golf på en dag!

Tävlingsformatet uppfanns i bastun på Stockholms Golfklubb och har redan testats på Kevingebanan år 2020 – med gott resultat.

  • Vi ville testa hur många hål man både hinner och orkar spela under ett dygn. Upplevelsen blev mindre extrem än förväntat, kroppen anpassade sig bra till det höga speltempot, säger Tobias Hindersson en av initiativtagarna till tävlingen varpå den andre, Johan Stille, fyller i:
  • Av fyrtio startande första året kom trettionio i mål – och de flesta spelade betydligt bättre golf än de hade förväntat sig och framför allt: De var glada och nöjda och ville göra det igen!

Glädje, gemenskap och upplevelse hoppas även Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb, på den 7 juli – då starttiden är cirka 03.30.

  • Det bästa med Ahlsell Flag 100 ur klubbens perspektiv är att engagemanget och glädjen kring tävlingen. Vi vill gärna medverka till att visa att golf kan spelas på många olika sätt. Just det här formatet lockar vissa att verkligen hålla tempo och nyttja de fantastiska långa sommardygnen på våra breddgrader. Verkligen kul att många som spelade första gången kommer vara med igen.

Ahlsell Flag100 är världens längsta formaliserade golftävling. Deltagarna spelar så långt som deras golfhandicap för motsvarande 100 golfhål tillåter innan slagen tar slut (5,55 stycken 18-hålsvarv). Detta ska ske under ett och samma dygn. Världsrekordet i denna nya tävlingsform är 99, hål satt av segraren i första upplagan år 2020: Carl-Axel Linder.

Det finns även ett djupare budskap i tävlingsformatet som går under namnet ultragolf, alltså en extrem typ av golf.

  • Vi ville visa att en golfrunda inte behöver ta fem timmar. Här spelar vi varje 18-åls runda på under tre timmar för att hinna alla varven i tävlingen. Det går alldeles utmärkt, säger Johan Stille.

Faktaruta ultragolf:

  • Flagg-golf 100 hål.
  • Antal slag (exakt hcp + banans par) *5,55.
  • Starttid kring 03.30.
  • Gemensam start med tre spelare i varje boll.
  • Hcp- gräns 14,0.

Röster från tävlingsdeltagarna år 2020, första upplagan.

Carl-Axel Linder, segrare i första tävlingen:

”Det bästa med att spela Ahlsell Flag100 första gången var utmaningen att hålla ihop kropp och spel, 65 000 steg på en dag krävde löpande energiintag och ombyten! Att det var en härlig stämning hela dagen med pep mellan oss spelare och publiken som förgyllde avslutningen – ett unikt och roligt arrangemang!” 

Oskar Åsgård, vid tiden för första tävlingen chefredaktör för Svensk Golf, numera på företaget Toptracer:

”Det bästa med att spela Ahlsell Flag100 första gången var chansen att få pröva på något jag aldrig tidigare testat i golfväg. Som mest hade jag tidigare spelat 83 hål på en dag, men nu var det tävling och många funderingar innan, hur skulle rygg, ben och fötter orka med. Kanske framför allt, skulle det gå att hålla någon fason på liret under så många timmar och hål? När jag tänker tillbaka på upplevelsen så var det väldigt mycket som att ge sig ut på ett äventyr tillsammans med goda vänner. Även om vi inte kände varandra sen tidigare stod vi alla inför samma utmaning, och även om det fanns ett tävlingsmoment med i bilden, kändes det huvudsakligen som att man delade en unik upplevelse med likasinnade och det var en genuint rolig och minnesvärd upplevelse.”

Tävlingens hemsida