På tosdagen den 25:e augusti fick vi besök av bankonsulent Henrik Norén på banan. Henrik jobbar som konsulent, alltså bollplank och extern expertis åt förbundet som finns tillgänglig för greenkeepers runtom i landet. Just Henriks specialistområden är allmän banskötsel och växtnäring.

Henrik hade vid detta besök med sig några roliga mätinstrument. Utöver det allmänna snacket om skötsel och hans intryck, från ett utomstående perspektiv, så skulle det mätas!

image11

Hårdhetsmätare

På det hela har vi enligt Henrik en välskött bana som prioriterar rätt saker. Vid mätning av hårdhet i greenerna låg vi bra till, om något så lite åt det mjukare hållet (inte dressat eller vältat på ett tag). Extra roligt var mätningen av jämnheten som gav väldigt positiva resultat. Detta är något som också blir än bättre av dressning och vältning, så det får vi se som väldigt positivt, vi har ärliga greener. Således kan man inte skylla på något annat än sitt eget tillkortakommande när bollen inte går i.

På den negativa sidan har vi våra rötter som är dåligt utvecklade. Detta gör greenerna känsligare för sjukdomar och torka. Vi har haft en lång extrem torrperiod som bidrar till att rötterna kryper uppåt, men åtgärder kommer vidtas för att få bukt med detta inför vintern.

Till sist var Henrik väldigt imponerad av hur våra bunkrar såg ut, välputsade och välskötta. Som ni vet lägger vi väldigt mycket tid på dessa (cirka 40-60h i veckan) så det var väldigt roligt att höra att vi ligger bra till där. Att hålla (om jag nu räknat rätt) 92 bunkrar i trim kräver både fysik, kunskap och tålamod.

2

Mätning av jämnhet