Hösten är här och med det kyligare dagar och nätter. Vi kände att det var dags för lite information samt tips om frosten.

Så vad är frost? Det är frusen fukt. Vad händer om man går på frosten? Det går inte alltid åt skogen men risken att man trampar sönder cellerna i gräset är överhängande med skador som tar lång tid att läka som följd.

Vi tänkte också behandla det faktum att frosten slår till oerhört lokalt. På höstarna är det inte alls ovanligt att frosten hänger kvar nästan hela dagen på vissa ställen medan den helt uteblir på andra. Ett tips är att kolla temperaturen där ni ska spela, inte där ni bor. Det skiljer sig oerhört från plats till plats. Så i vissa fall när ni måste skrapa bilrutan (tydligt tecken på frost) hemma så kanske man inte behöver det här, i andra fall är det precis tvärtom.

Så hur kollar man huruvida det är frost eller inte? Vi använder så många sinnen vi kan, vi tittar till att börja med, dels på greenen och dels på termometern. Vi känner också på greenen, vilket är det säkraste sättet. När vi gör detta går vi inte ut på greenen för att känna utan vi stannar ute i kanten och drar lätt med handen. Blir det vatten i handen är det oftast ok att spela. Känns det däremot strävt och isigt gäller spel mot vintergreener.

IMG_2249Övriga tips är också att kontakta klubben om det finns risk för frost innan man åker till klubben. Det kanske är skönare att vänta på att det ska släppa hemma snarare än på klubben. Ibland tar det tid för frosten att släppa, men att riskera skador ligger i allas intresse att undvika, vi ber om er förståelse och tålamod.

När är risken för frost som störst? Det är ju tyvärr så att temperaturen på hösten har en tendens att krypa lägre när himlen är klar varför frosten ofta är segare dom dagar man kanske helst spelar. Detta är inget vi kan råda över men vi hoppas att ni har förståelse när ni nåtts av denna information.

Till sist, vi stänger aldrig banan pga frost, vi har alltid vintergreener att erbjuda. Vi vill också påminna om att om ordinarie greener är stängda pga frost så gäller detta även övningsgreenerna.