Tävlingen spelas traditionellt foursome slagspel med fullt handicap. Under lördagen spelas 36 hål där man gör upp om Jan Liedners vandringspris. Dom 4 bästa bruttoscorerna spelar sedan på söndagen match om medaljerna och pokalen över 36 hål.

Här på klubben är detta lite av årets happening, det ger oss alla en chans att på ett mycket trevligt och traditionellt sätt chans att mäta sig med våra bästa spelare.  Lagen är som vanligt, The Players som försöker matcha lagen för att vara säkra på att gå vidare till söndagen och andra väljer att alltid ha samma partners oavsett lagets dagsform.  Många lag spelar traditionellt, det kan man se när medspelaren många gånger står framme vid green eller väljer att passa sin medspelares utslag på fairway.  Att tävlingen spelas normalt på hösten innebär ronderna måste hålla sig inom vissa tider för att slippa mörker.  Mörker tillsammans med en riktig usel medspelare är svåra motståndare. Foursome är svårt, att hela tiden försöka vara skärpt för att ge sin lagkamrat en bra förutsättning inför nästa slag är målsättningen. En miss (eller katastrof) innebär att man sätter medspelaren i en onödigt  svår situation där denna har chansen att reparera eller stöka till det ännu mer för laget. Även om man som oinvigd vet förutsättningarna, så är handgemäng inom laget ovanlig , även om det kan hetta till lite ibland. Att vara tävlingsledare på vår klubb, är inspirerande. Vi har väldigt många bra spelare, då pratar vi inte bara om att lågt handicap och spelstandard, utan spelare som kan spelet och dess traditioner och som visar dom yngre vikten av att förstå spelet och att vara taktiska. Ibland kan även en bogey vara good enough.  Uppförande är en hederssak, dåligt uppförande skulle jag nästan kunna hävda inte förekommer på Stockholms GK.  Med det sagt, att om klubbor kastas sker det alltid i spelriktningen och diskret.

Startfältet bestod av 29 lag med ett snitthandicap på 4.55 så innan tävlingen var det inte på något sätt klart vilka fyra som skulle avancera till söndagen. Efter första 18 hålen låg   laget Kleis – Castenfors  på första plats netto med Webert – Lestrade på andra plats och Bröderna Persson på tredjeplats. Efter rond 2 så hade Bröderna Persson ännu en stabil netto runda på 67 slag som avgjorde tävlingen om Janne Liedners Vandringspris.

Det som är intressant är att Bröderna Persson vann med uppvisat stabilt spel, att veteranerna Kleis – Castenfors kom på en fin andra plats och att laget Henningsson -Orrgård tog tredje platsen på lägre netto runda före Olle och Andreas och Dr Johansson och Säcken.  Mao så har vi i lagen med placeringen 1-3, tre yngre juniorer, 12-14 år. Att den yngsta av dessa sedan gick vidare till söndagen hade nog ingen sett komma.

Det skall tilläggas att det var svårt att skilja Bröderna Persson åt då dom är tvillingar, riktigt svårt faktiskt och i nivå med Mor Wesleys förmåga i Harry Potter, att särskilja tvillingarna Roy och George.  Till nästa år skall TL diskret märka upp Killarna, så då torde det problemet vara ur världen.

Inför söndagens spel så var det bruttoscorer som räknades och vidare med 140 slag gick Nora och Petra med fjolårsvinnarna Otto och Gabbe på andra plats. På tredje plats kom Webert och Lestrade med 69 och 75 för totalt 144 slag, på fjärde plats kom Sixten och Johan med 145 som räckte för att gå vidare med bättre score sista 18, 70 slag mot Pelle, Flacke, Olle och Andreas som hade 71 slag sista 18.

På finaldagen möttes i semi Petra och Nora mot Johan och Sixten, Gabbe och Otto mot Jacob och Marcus.  Petra och Nora blev lite väl tuffa mot Johan och Sixten som trots att dom åt två påsar kanelgifflar första nio fick ge sig på hål 15. Även Herrarna Jacob och Marcus fick ge sig på hål 15.  Till finalen efter lunch gick således Petra och Nora mot Gabbe och Otto.  Johan och Sixten fick därmed den tuffa uppgiften att ta sig an Jacob Webert och Marcus Lestrade i match om tredje pris.  Det finns enklare matcher måste jag påstå.  Efter Lunch och en snabb gemensam överläggning med inblandande bestämdes det att finalen och match om tredje pris skulle dela boll. Dock med turordningen att match om tredje pris fick gå med honnören på varje tee. Efter första nio ledde Marcus Lestrade och Jacob Webert med 3-0 utan direkt bländande spel, från någon part även om räddningarna var många. På elvan reducerade Sixten med en enkel 6 metersputt snett nedför till 0-2 efter fjorton stod det 0-1 efter en fin birdie av Johan och Sixten. Marcus och Jacob gjorde sedan birdie på 15 och 16 och sedan ett par på 17 för att säkra medaljen. Grattis för det och tack för uppvisningen.  Men hatten åker också av för Sixten och Mentor Johan som lyckades hålla stånd så länge.

I finalen började Nora och Petra att ta första hålet för att sedan tappa 5e hålet.  6e hålet delades med två birdies varvid Gabbe och Otto tappade 7e och 9e för att i paus vara två ner. Efter bogey på 10, 11 och 13e för Otto och Gabbe mot tjejernas par stängde sedan Nora och Petra matchen efter en birde på 14e.  Stabilt, tryggt och säkert spel avgjorde denna match även om det skall sägas att Gabbe och Otto inte uppnådde sin vanliga standard denna söndag.  Det som avgjorde var Noras precision och Petras räddningar från sand och ruff.  I minne ligger Gabbes och Ottos vinst i Foursome KM 2020 med  Ottos inspel för vinst på 18 och Gabbes fina första seger på KM i somras.

Vill samtidigt gratulera Gabbe till sina fina segrar under året, Otto för att stå vid Gabbes sida när det hettar till och en fantastik attityd till spelet, Petra för bländande golf och framför allt Nora som verkligen presterat under året, både för Europa, Sverige, för klubben och framför allt för sig själv.  Måste även i skrivande stund gratulera vår elit och våra distriktslag som haft fantastiskt fina placeringar och segrar under året.

Tips till bra Golf: 1 påse Pågens Kanelgifflar per nio hål.

Notera: Det är enkelt att vara tävlingsledare med ett backoffice i världsklass.

Ett särskilt tack till Janne Liedner, Pågens Kanel Gifflar,  Solen, Vinden och till alla golfmammor/pappor, tränare och Farmen.