KM i åldersklasser

Nu i helgen den 5-6 september spelades KM i åldersklasser (kategori KM) uppdelat på Junior KM, D50, D60, D70, H40, H50, H60 & H70. I H30 var det bara en anmäld varvid denna klass ströks. I H80, även där bara en anmäld, hade vi möjligheten att slå ihop klasserna så spelaren fick mäta sina krafter med dom lite yngre herrarna.

Detta år, till skillnad mot föregående år spelade Juniorerna i kategori KM och klassen uppgick till 24 spelare. Totalt hade vi 109 anmälningar, räknar man sedan bort juniorerna så var 85 anmälda och 66 platser stod till förfogande. Att jämföra med föregående år, då totalt 44 spelare var anmälda. Detta återspeglar ganska väl, det tryck vi har haft på banan detta år.

Tävlingsledningen bestod av undertecknad och Daniel Kippler som Sergeant at Arms med fantastiska Gitte och Judit som Backoffice och support från Juniorkommittén.

Strålande väder med lagom vind båda dagarna och en bana i ypperligt skick gjorde att förutsättningar var mycket goda. Till söndagen satte vi upp banan med en liten tvist och lite likt ordinarie KM. Den förkortades från gul tee med ca 71 meter och från röd tee med ca 77 meter.

Vi hade närmast hål på hål 4 på lördagen, där Elias Petterson i Juniorklassen var närmast hål med 1 centimeter !!!. Per Uno Sandberg (H50) var närmast ibland dom vuxna. På söndagen hade vi närmast hål på hål 16, och där var Marcus Lestrade närmast, som sedan kom 2a i H40.

Junior KM

Junior KM spelades över 36 hål på lördagen, en verklig bedrift av våra unga spelare och särskilt dom med lite högre handicap som aldrig tidigare spelat från vit tee.

Ensam tjej i startfältet och från blå tee var Lee Persson som också fick pris för ensam tjej och en fantastisk inställning och glädje till spelet, ett riktigt föredöme.

Vann gjorde Elias Petterson med fina 66 -72 slag och totalt 138 slag, trots fyra över dom sista 9 hålen. På andra till fjärde plats, alla med totalt 145 slag, kom Jakob Henriksson, Lukas Sandelin och David Andreasson med fina 68, 70 respektive 72 slag på sista rundan.

Bästa nettoscore hade Nils Jägerstig med 133 slag, tvåa kom Nils Stenbeck Billing med 134 slag.

Bra jobbat alla och det är underbart att se alla positiva juniorer och att alla ronder tidsmässigt låg under 3,55 är en fjäder i hatten både för spelare, tränare och juniorkommittén.

Pontus Widegren var prisutdelare tillsammans med Juniorkommittén.

D 50

Kristina Holmgren ledde ganska stort efter första dagen, men med två jämna rundor kom Katarina Gullberg ikapp med en birdie på sista hålet och de slutade båda med 190 slag. Det blev särspel som Kristina avgjorde på första särspelshålet (16). På tredjeplats kom Amelie Wallin Fyra slag efter och Camilla Yngfalk på fjärde plats 5 efter. Jämt värre m.a.o.

D 60

För andra året i rad vann Cecilia Tillström med fina 75 slag sista 18 och 155 totalt. På andra plats kom Ann Durlow och på tredje plats Eina Wahlberg.

D 70

Mot föregående år så fick vi till en D70 klass, segrare blev Christina Birke med 153 slag, Christina var tvåa i D60 året innan. På andra plats kom Lottie Neumuller och på tredjeplats Kristina Jönsson.

H 40

Jonas Berg vann på totalt 142 slag och ett slag före Marcus Lestrade. Dom båda var lika efter fjortonde, båda följdes sedan åt med, par, birdie par. En bogey för Marcus på artonde mot Jonas par gjorde att Jonas slapp spela särspel. Grattis !! På tredje plats kom Carl-Axel Linder med 146 slag.

H 50

H50 är största klassen i KM. För andra året i rad vann Petter Bergström med snygga 68 slag sista varvet och med birdie på 17 och 18 vilket gjorde att Mikael Jinglöv besegrades med 2 slag; sammanlagt 139 respektive 141. På tredje plats kom Martin Öberg med stabila 72 och 71 slag för totalt 143, detta räckte för att besegra Per-Uno Sandberg som hade 71 och 72 slag.

På sjätte plats kom en het Pontus Castenfors med fina 71 slag sista arton. På sjätte plats och 146 slag med ovanligt många bogeys första dagen, kom Dr Carl Johansson. Flacke tog 7e platsen med bästa sista nio hålen, före Peter Kleis. Båda 148 slag.

H 60

Första året i H60 så segrar Jan Lindblad med 145 slag, trots fyra bogeys sista 9 hålen. På andra plats kom Thomas Strandman även han första året i H60 med 152 slag och på tredje plats kom Ralph Nisell med 153 slag och med en olycklig dubbel på artonde, varför 76 slag fick signeras sista varvet. Till nästa år känns det som det kommer hårdna ännu mer i H60 då en del hungriga Herrar knackar på dörren.

H 70

H70 är en klass med många meriterade spelare.  Segrare blev Dag Levin med 160 slag och Yazuro Harasaki på andra plats med 165. Ralph Hammar kom på tredje plats tätt följt av Björn Elfström.

Björn Elfström kom direkt ner från H80 klassen och var nära att gå på sin ålder dag 1.

Vi vill ha fler spelare nästa år och då särskilt för H30, H70 och damklasserna. Vi får hjälpas åt att uppmuntra varandra att spela KM även om vissa tycker det är lite läskigt att spela utan handicap.

Avslutningsvis vill vi säga att det är en både roligt och utmanade att få leda en tävling som denna.

Ett KM handlar om att kora en mästare, i detta KM, flera mästare. Minst slag vinner. Golf blir aldrig helt rättvist, det kan handla om fysisk förmåga, talang, tur, psykologi och lägen men i det stora handlar det om att spela banan som den ligger, är uppsatt och efter den förmåga man har för dagen.

Detta KM skall vara en möjlighet för alla, där även den på pappret sämre spelaren kan få mäta sig med den bättre spelaren under förhållandevis avslappade former.

Klubbmästare är en mycket fin titel och då oavsett om man spelar i vanliga KM, Junior KM eller kategori KM.  Att ha spelat KM oavsett resultat är alltid en merit.

Vi ses på Foresome KM !!!!!!!!!!!!!!!!