Prickiga greener? Vad händer?
Ja, som ni kanske noterat är greenerna lite prickiga. Det är ingen fara på något sätt, men mänskliga faktorn gjorde sig påmind och efter gödsling av den fasta typen smälte det ut lite dåligt. Det betyder att täckningen blir något ojämn och näringen blir mer koncentrerad på några ställen och mindre på andra. Detta kommer inom kort försvinna av sig själv. Vi gör förstås allt vi kan för att påskynda den processen.

I övrigt har det knappast undgått någon att det bjudits på absolut sommarvärme under maj. Väldigt trevligt tycker vi. Det innebär dock mycket jobb. Tillväxten är igång men sommarpersonalen är ännu inte på plats, det gör det svårt att hinna med allt. Det har jobbats väldigt långa dagar under april och maj för att försöka komma ikapp. Utöver extrem tillväxt har vi avslutande arbeten gällande verkstadsrenovering samt att gå igenom och städa kring verkstaden. Banpersonalen är dessutom inblandade i många andra arbeten på klubben, såsom brandskydd, hemsida samt bollmaskin och bollblås på laken med mycket mera. Det råder dock absolut inte lika stor brist på motivation som tid. Det är trots allt en otroligt stimulerande tid såhär på våren.

Det börjar så sakteliga likna golfbana därute. 20 av 21 greener ser bra ut och mår fint. Fyran har dock lite kvar till fullgod status. Självfallet jobbas det febrilt med att få igång även den bakre platån. Värmen är välkommen, men torka är inte optimalt när det kommer till läkning av skador. Ett härligt vårregn skulle inte sitta fel. Framförallt för att regnvattnet innehåller mer näring än det kommunala vatten vi har i vårt bevattningssystem.

Inom överskådlig framtid har vi planer att få på gödsel på fairways (vid regn) och tees (när som helst) för att få dom att växa ihop 100%. Bänkbyggandet är igång och kommer fortskrida, planen är att ha alla på plats innan juni månad. Närmast i planeringen ligger dock vertikalskärning och en lättare dressning av greener, det kommer ske på måndag 21/5. Detta kommer höja kvalitén på greenerna avsevärt.

Något längre fram i tiden är tanken att vi ska få till en vattenluftning. Årets första luftning, ett fantastiskt redskap som gör massor för greenerna men inte påverkar spelet. Det är en maskin med några år innanför bältet (från 1991) och det enda problemet är att den är extremt långsam, således tidskrävande.

Till sist, vi har nu fått på första givan av Primo Maxx, ett tillväxtreglerande medel som vi använt under några år. Det gör helt enkelt att gräset inte växer lika mycket på höjden. Det är väldigt många positiva effekter med detta. Ett mer välmående gräs, färre klippningar som i sin tur innebär mindre slitage på maskinerna och greenerna samt mindre bränsleförbrukning, därmed också bra för miljön. Vi får också en jämnare greenspeed sett över dagen, alltså, bättre kvalité. Normalt brukar första appliceringen av Primo Maxx ske i mitten av juni, nu är det mitten på maj, det säger lite om vädret som varit.

Vi har hunnit med ett bankommittémöte också. Det jobbas på masterplan för olika delar av banan. Primärt handlar det om:

  • Masterplan greener (byta ut bevattning, se över ytavrinning och dränering)
  • Masterplan fairway (byta ut bevattning, se över dränering)
  • Masterplan bunkrar

Samtliga dessa dokument har vi för avsikt att få upp på hemsidan så snart dom är sammanställda, målsättningen är under säsongen 2018.

Glöm inte att laga nedslagsmärken och lägga tillbaka torv! Ta hand om er bana, det vinner vi alla på.