Den frågan går som vanligt varm när temperaturen börjar bli densamma. Nedan följer en ”kortare” redogörelse för hur vi tänker, vad vi gör och vad vi har för målsättning.

Vi klippte igår (29/3) green 16 på 4 mm och det ser väldigt bra ut. Idag på morgonen var det dock frost och i dessa tider, när lufttemperaturen inte går mycket högre än 10 grader på dagen innebär det att vi inte har någon tillväxt i greenerna alls. Således har vi ingen läkande effekt på banan. Det betyder att det som skadas till stor del också dör.

Innan vi öppnar vill vi förbereda banan och utföra vissa moment. Dessa innefattar klippning, dressning och gödning av greener samt preparering av bunkrar. Än så länge är inte ens grindarna stängda för allmänheten (stängs fredag 1/4) och det kommer ge oss drygt 1-3 veckor att ställa i ordning bunkrar och hinna med ovanstående moment. Vi har som målsättning att öppna i mitten på april men som vanligt hänger det inte på vad det står i kalendern utan vad det står på termometern (inte bara då vid en vägg i söderläge, strålande sol och lä klockan 14, utan även en bister morgon klockan 06). Som vanligt och som alltid vill vi öppna så tidigt som möjligt utan att ta allt för stora risker för bakslag.

  • Varför ska vi klippa innan öppning? För att man som golfare ska få ut något av att spela.
  • Varför ska vi dressa innan öppning? För att det jämnar ut greenerna, gör dom fastare och tåligare mot nedslagsmärken, det skyddar även gräset mot kallare nätter.
  • Varför ska vi göda innan öppning? För att stärka upp gräset mot slitage och eventuella sjukdomsangrepp i samband med detta slitage.
  • Varför lägger vi inte på dukar och driver på gräset? Just i år för att vi har en bra produkt som den är, vi genomgår även vissa organisatoriska förändringar vilket i sig tar lite tid. Risken med att driva på gräset är också att vi får en lång och svag gräsplanta som inte står emot kalla nätter och eventuella sjukdomsangrepp. Utöver detta har vi som alltid utfört förbättrande åtgärder på banan, såsom forward tees etc. Dessa arbeten tenderar att ta minst tre gånger så lång tid när det är öppet för golfspel kontra inte, dessutom har vi inte lika omfattande skötsel av banan att ta med i planeringen när den ännu inte öppnat.
  • Varför ska vi göra i ordning bunkrarna innan öppning? Detta är inte ett måste men efter att hundar sprungit lösa på banan i dryga fyra månader är det lite mer arbete än att bara kratta till dom. Rännilar från tjällossning, kantputs med mera står på agendan. Främst handlar det om, precis som nämnts ovan, att detta arbete är väldigt tidskrävande (drygt 1-3 veckor för två man) och tiden att utföra det när banan är öppen nära tripplas mot när banan är stängd. Detta arbetet kan endast utföras först när tjälen släppt ordentligt. Det ger också en mer ”färdig” bana vid öppning och vi får massa tid över att lägga på andra arbeten som bidrar till helhetsintrycket av Kevingebanan.

Tack för er förståelse och engagemang! Har ni några frågor är ni mer än välkomna att kontakta oss på banan@stockholmsgolfklubb.se.

Väl mött, snart drar vi igång!