I vinter förvandlas norra delen av golfbanan i Kevinge till hundrastgård. Vinterrastgården är ett samarbete mellan Stockholms golfklubb och Tekniska kontoret i Danderyds kommun.

Fler ytor där hundar kan leka fritt utan koppel är efterlängtat i Danderyd. Därför öppnar nu Kevinge hundrastgård, en vinterrastgård för hundar i ett samarbete mellan Stockholms Golfklubb och Tekniska kontoret.
”Det är ett sätt att skapa fler ytor för hundägare och våra fyrfota vänner i kommunen. Tekniska kontoret jobbar aktivt med att skapa trivsamma platser i kommunen. På samma sätt vill Stockholms Golfklubb att golfbanan ska vara en aktiv yta även efter golfsäsongen. Därför är detta ett väldigt bra upplägg”, säger Karin Almén, stadsträdgårdsmästare på Tekniska kontoret i Danderyds kommun.

Öppnar 16 november
Den inhägnade rastgården är belägen på golfbanans norra del, mellan gångvägen och Edsviksvägen. Den är öppen från den 16 november 2020 till 14 mars 2021. På golfbanans övriga område har allmänheten som vanligt möjlighet att promenera och sporta. Men här ska hundar vara kopplade.

”Att erbjuda en hundrastgård av stora mått är en positiv följd av vårt samarbete med Danderyds kommun – och bidrar till ökad folkhälsa för kommunens invånare som har hundar”, säger Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb, och fortsätter:
”Hundar kommer att kunna springa fritt på delen närmast Edsviksvägen. På övriga delen av golfbanan råder kopplingstvång som på övriga platser i kommunen. Nu hoppas vi även på snö så barnen får njuta av pulkabackarna. Ett år som detta är det viktigare än vanligt att komma ut och röra på sig.”

”En hel del hundägare har tidigare släppt sina hundar fria på andra delar av golfbanan, vilket vi förstår att hundarna gillar. Men det är mot reglerna i kommunen och uppskattas inte av alla andra. Såväl unga som gamla – samt hundägare med kopplade hundar – har inte känt sig bekväma med lösa hundar omkring sig. Nu finns det plats för alla.” avslutar Jonas Widegren.

Biologisk mångfald och ny rastgård

Tekniska kontoret och Stockholms Golfklubb har sedan tidigare inlett ett samarbete med klubben om hur golfbanan kan bli en ännu större tillgång för biologisk mångfald i kommunen. Bland idéerna finns höggräsytor med ängsväxter som är bra för humlor och bin. Även hur dammar kan gagna grodor, salamandrar och insekter.

Tekniska kontoret fortsätter också arbetet med att planera för en till permanent hundrastgård i kommunen.
”Det har länge funnits en önskan om ny hundrastgård och under 2019 började vi ett arbete med att titta på lämpliga platser i kommunen. Det arbetet fick dock pausas med anledning av besparingar och annat fokus i kommunen. Nu planerar vi framåt och nästa steg är att få ett politiskt ställningstagande om rastgården från tekniska nämnden”, säger Karin Almén.