2021 var minst sagt ett aktivt år för juniorverksamheten!

Inom ramen för Sommarfarmen och Vinterfarmen genomfördes under året över 370 aktiviteter i form av bland annat träningar, farmenläger, fysträningar, träningsläger, söndagstävlingar, diplomering och tjejträffar. Stor uppslutning av engagerade juniorer på dessa aktiviteter visar på ett brinnande intresse för golfen även på juniorsidan, men också att golfen blir alltmer en året-runt-verksamhet.

Dessutom har vi haft en fortsatt stor bredd i verksamheten från de yngsta i Minifarmen, upp till elitlaget där vi har spelare både på landslagsnivå och kategori på professionella tourerna MoreGolf Mastercard Tour (den nordiska herrtouren) och Nordic Golf Tour (damer).

Utöver detta fick vi tillfälle att fira många fina individuella prestationer under året. Många av er har kanske fått följa Nora Sundbergs fantastiska säsong med spel och vinst bland annat på Junior Solheim Cup. Flera av våra yngre killjuniorer har tävlat väldigt flitigt både på regional och riksnivå, där ett par stycken är rankade bland de bästa i landet i sin åldersgrupp.

Vi har även en handfull juniorer, killar och tjejer, som blivit uttagna till Super Camp som är en satsning i SGF:s regi för 13–15 åringar som satsar på sin golf och vill utvecklas.

Även de äldre juniorerna har haft framgångar med vinster och fina placeringar på Teen Tour, Future Series, college och MoreGolf Mastercard Tour. Varje år åker många av våra juniorer iväg på college och i år var inget undantag. 5 juniorer är för närvarande i USA och utbildar sig och spelar golf, geografiskt utspridda i Utah, Florida, Mississippi och Virginia. Steget innan college är för en del att gå på golfgymnasium och i år har vi två killar och en tjej som går på RIG Uppsala. Stort grattis alla!

Förutom detta har vi fått se flera starka lagframgångar. Bland annat vann tjejerna Tjejligan, (särskilt rolig eftersom det var 15 år sedan SGK senast tog guld!) och i Lilla Stockholmsligan (blandade lag killar och tjejer) tog ett av våra två lag bronsmedalj. Vi hade även tre juniortjejer med i Kevinges damelitlag som vann seriespelet och gick upp till Elitserien 2022.

Stockholms Golfklubb är nu rankad 6:a i Sverige bland juniorer, och efter Landeryds GK  är vi den klubb med flest spelare som tagit rankingpoäng. Dessutom ökade vi antalet spelare som tog rankingpoäng från 16 till 30. Visst är det roligt med så många tävlingssugna juniorer?

Juniorkommittén har som mål att ha 30% tjejer i verksamheten, och under 2021 kom vi upp i 28% i Farmen och 26% för Minifarmen, en tydlig ökning från tidigare år då vi såg siffror runt 20%. Som del i arbetet mot målet om fler tjejer i verksamheten startade vi samarbetet Team Together med Lidingö GK och Djursholms GK, som är delvis sponsrat av Svenska Golfförbundet. Genom samarbetet träffades tio tjejer från varje klubb i ålder 13–15 år på olika aktiviteter tillsammans under säsongen.

En av de mest lyckade satsningarna under året var Plus 16 (år), en träningsgrupp för de som vill träna golf och utvecklas men inte nödvändigtvis spela individuella rankingtävlingar. Här såg vi ett stort intresse med hög närvaro och gruppens storlek växte även under säsongen från 5 till 11 deltagare.

Med kort varsel arrangerade vi SGDF Junior Challenge i maj som blev en välarrangerad och fin tävling med flera fina individuella prestationer.

Johan och Pelle har tillsammans med grymma hjälptränare som Lukas, Alice, Stefan, Filip, August med flera lagt ner ett hårt jobb för att guida och inspirera juniorerna till utveckling. Juniorkommittén har även haft ett lyckat samarbete med Pontus W och Olle W med ett spetskomplement till ordinarie gruppträningar där elitjuniorerna bland annat fått hjälp med sin individuella utvecklingsplan. Även Minifarmen-tränarna med Martin, Ellie och Theodore i spetsen har gjort en stor och uppskattad insats varje söndag förmiddag! Stort tack till er alla för ert engagemang för juniorverksamheten, ni är ovärderliga!

Och ytterligare ett stort tack till alla medlemmar för er support! Med en trygg idrottsmiljö och aktiv juniorverksamhet inspireras juniorerna att spela mycket golf och långt upp i ålder. Detta bygger på gemensamt engagemang från klubb, medlemmar, tränare, föräldrar, lagledare och juniorer.

Vi ser fram emot ännu en kul och givande säsong 2022!

Hör gärna av dig om du är intresserad av att hjälpa till.

Petra Jinglöv

Idrottsansvarig Farmen

farmen@stockholmsgolfklubb.se