Stockholms Golfklubb bedriver träningsverksamhet i Danderyd. På Kevinge Strand, precis bakom Mörby Centrum vid mycket fint läge med bästa utsikten över Edsviken ligger vår golfanläggning. SGK består av Minifarmen (6-8 år) och Farmen (9-21 år). Inom Farmen delas man in i träningsgrupper beroende på ålder och spelskicklighet. Under säsong bedrivs träningsverksamheten på SGK. Under vintern flyttar vi träningen till Ullna Indoor i Åkersberga. För de killar och tjejer som vill satsa lite extra ordnar vi också tillhörande fys- och rörlighetsträning. Under året erbjuder vi också möjlighet att följa med på träningsläger. SGK erbjuder en mycket bra träningsanläggning med drivingrange (Laken), puttinggreener, övningsbunkrar och närspelsområde. Anläggningens tillgänglighet skapar också stor möjlighet till egen spontanträning med golfkompisar.

Farmen

Farmens vinterträning startar vecka 46 i Ullna Indoor.
I år kan du välja att träna söndagar eller torsdagar och söndagar. Det går också att välja till golffys, som kommer genomföras i klubbens gym lördagar kl 10-11.
Grupperna delas in efter ålder och hcp. Träningen är en timme varje pass.  Träningstiderna på söndagar är kl 15-16, 16-17 och 17-18. Träningstiderna på torsdagar är kl 17-18, 18-19 och 19-20.
Första träningstillfället: vecka 46
Uppehåll/ingen träning: vecka 51, 52 och vecka 1.
Sista träningstillfället: vecka 13

Pris:
Söndagar 3200 kr
Söndagar och torsdagar 4300 kr
Golffys på lördagar 400 kr

Sista dag för anmälan 2019-10-31. Efteranmälan kan göras i mån av plats.
Begränsat antal platser per timme.

Minifarmen

Minifarmen vinter 2020, golfgrupper för de allra yngsta som präglas av lekar och sociala aktiviteter som samtidigt utvecklar barnets golfkunskaper. Målsättningen är att ha roligt och skapa ett intresse för golfen.

Minifarmen vinter 2020 är för barn mellan 6-8 år.

Minifarmen startar söndagen den 12 januari och hålls i Ullna Indoor.
Träningen sträcker sig fram till den 29 mars.

Träningen är kl 14-15

Pris 1900 kr

Sista dag för anmälan 2019-12-13. Efteranmälan kan göras i mån av plats.

Söndagstävling

Golf skall spelas ute på banan, inte genom att från en utslagsmatta slå iväg bollar mot ett öppet fält eller som i vårt fall ut i Edsviken. Träningen från utslagsmattan och puttinggreen under övervakning av våra instruktörer är ett medel för att så snabbt som möjligt komma ut på banan och spela tillsammans med andra.

Du kan nu spela fadderronder på Kevinge tillsammans med spelare med officiellt handicap. Men för att verkligen lära sig spela golf rekommenderar vi att man deltar i Söndagstävlingen. Söndagstävlingen är en tävling för alla våra juniorer. Den spelas varje söndag klockan 16:00. Först slår våra bästa juniorer ut. De spelar 18 hål. Därefter spelar vi en 9 hål poängbogey tävling i lite mer avslappnad anda. Tävlingen är uppdelad i 4 grupper enligt handicap.
A-Klassen: 0 – 18,4 hcp från gul/röd tee. Herr/damslope.
B-Klassen: 18,5 – 36 hcp från gul/röd tee. Herr/damslope.
C-Klassen: 36+ hcp från röd tee. Herr/damslope.
D-Klassen: 36+ hcp från svart tee. Hålets par + 2 extra slag ger 2 poäng

De som spelar grupp C & D behöver fortfarande mycket hjälp därför måste en förälder/vuxen/anhörig gå med i varje boll. På rundan går det mycket fokus till att lära sig golfvett, regler, säkerhet och speltempo. Ju bättre man blir desto mer energi kan man lägga på själva spelet. När man börjar spela grupp B & A blir det därför viktigt att man inte har med sig föräldrar. Då gäller det att visa att man klarar sig själv. Söndagstävlingen pågår från söndagen den 13:e maj. Anmälan sker till starter på på första tee från 15:30.

Diplomering och grönt kort

Vägen till officiellt handicap. Golf skall spelas ute på banan, inte genom att från en utslagsmatta slå iväg bollar mot ett öppet fält eller som i vårt fall, ut i Mälaren. Träningen från utslagsmattan och puttinggreen under övervakning av våra instruktörer är ett medel för att så snabbt som möjligt komma ut på banan.

Steg 1 – Banträning
Golf är ett spel som spelas på banan. Utslagsmattor och puttinggreener har vi bara för att vara så bra som möjligt när vi kommer ut på banan. Så fort barnen är redo att prova på banan så börjar vi med banträning. Här får vi chansen, inte bara att träna slagen utan att upptäcka alla varierade svårigheter som uppstår på en golfbana, så som regler, ruff, bunkrar, scorekort och mycket mer.
Steg 2 – Diplomering
För att kunna bedöma om barnen har färdigheter och mognaden att gå ut på banan gör vi en “uppkörning” eller diplomering. Diplomeringen är ett slags lokalt “grönt kort” som ger innehavare rätt att delta i söndagstävlingarna. Du måste visa att du behärskar golfvett och enkla regler och att du kan spela två hål på visst resultat och tid. OBS! Diplomeringen gäller bara för farmens söndagstävlingar, inte någon annanstans

Hur går diplomeringen till praktiskt?
Diplomeringen görs ute på banan under ledning av klubbens ledare eller instruktörer. Föräldrar och anhöriga får inte följa med under spelet. Normalt görs diplomeringarna på söndag eftermiddag direkt i anslutning till Farmens söndagstävling. Vi går två hål på banan från svart och kraven är att man skall klara av varje hål på tre över banans par (hål 1, par fyra+3=7 slag). Detta skall klaras av på en rimlig tid. Vi har satt till 15 minuter per hål. Utöver detta kontrollerar vi om barnen kan grunderna i hur man uppför sig på banan. Där ingår bland annat att man känner till säkerheten på banan. På första hålet delar vi ut ett scorekort till dem som skall diplomeras och går igenom hur man fyller i det. Innan spelet börjar skall alla hälsa på varandra med mössa avtagen och när vi spelat färdigt tackar vi varandra för genomförd match. I kriterierna för att få godkänt ingår också:
-att bunkrar skall krattas
-att nedslagmärken skall lagas
-att flaggan skall sättas tillbaka när man puttat färigt
-att barnen förstår hur säkerheten skall garanteras
-att man kan hålla uppsikt bakåt och vet hur man släpper igenom bakomvarande parti om spelet går för långsamt.

När vi spelat färdigt går vi igenom vad som gått bra och vad som kan förbättras för respektive spelare. Om man klarade diplomeringen så kan man i fortsättningen anmäla sig till söndagstävlingarna, och om man inte klarade av den så får barnen tips på vad de skall tänka på till nästa gång. Vi vet av erfarenhet att många blir nervösa vid diplomeringen och att det då är svårt för barnen att prestera vad de normalt klarar, men vi försöker hjälpa till genom att se till att det blir en så avspänd stämning som möjligt. Det är vanligt att man gör flera försök för att bli diplomerad.

Kom igång och spela
När man klarat diplomeringen är det dags att komma ut och spela tillsammans med andra. Du kan nu spela fadderronder på Kevinge tillsammans med spelare med officiellt handicap. Men för att verkligen lära sig spela golf rekommenderar vi att man deltar i Söndagstävlingar. Det är en väldigt populär tävling för alla våra juniorer. Den spelas varje söndag klockan 16:00. Först slår våra bästa juniorer ut, de spelar 18 hål. Därefter spelar vi en 9-håls poängbogeytävling i lite mer avslappnad anda. Tävlingen är uppdelad i 4 grupper enligt handicap.
Grupp A – Hcp 0-18,4
Grupp B – Hcp 18,5-36
Grupp C – Hcp 36+ från röd tee
Grupp D – Hcp 36+ från svart tee

Steg 3 – klass C och D
När du diplomerade dig så visade du att du kan spela golf. Du klarar det tekniska spelet likväl som regler, golfetikett och säkerhet. Men när man är helt ny är det lätt att glömma, därför gäller det att träna. Det är det viktigt att man inte bara går ut själv utan att man får möjlighet att göra det tillsammans med andra som kan hjälpa och visa vägen. Här behövs du som förälder eller närstående. Anmälan till start görs på första tee från klockan 15:30 fram tills det är dags att slå ut. Vid 1:a tee möter du upp med tävlingsledningen. Där delar vi upp i bollar och startordning. I varje klass C och D-boll behöver en förälder ledsaga bollen.

Steg 4 – Grönt kort & Officiellt Hcp
Genomförande av fem söndagstävlingar kvalificerar till grönt kort. Vid varje speltillfälle registrerar du ditt resultat. Får du mer än 18 poäng så sänker du ditt handicap. För varje speltillfälle och handicapsänkning får du dessutom poäng i Söndagtävlingsrankingen. Vinnaren av söndagstävlingsrankingen blir erbjuden att passera kön för att bli medlem i Stockholms Golfklubb. På avslutningen delar vi också ut andra roliga priser till de som utmärkt sig under året. När du spelat tillräckligt och sänkt dig till 36. Då har du officiellt handicap.

MINIFARMEN  – 9 ÅR

• Rätt anpassad utrustning
Tänk på klubbans längd, vikt och grepp storlek. Att ha en utrustning som passar barnets förutsättningar är viktig för utvecklingen. Tränaren hjälper självklart till med tips och råd om utrustning. I minifarmen behöver man en putter, wedge och en järn 7:a eller järn 9:a. I uppstarten kommer det finnas klubbor att låna. I träningen använder vi bl.a. SGF:s Golfkulutrustning.

• Skapa golfintresse
Golf är ett tekniskt svårt spel. Därför är lek och glädje viktigt för fortsatt lust till inlärning. All träning sker i grupp där man kan hitta nya kompisar och tillsammans ha roligt med golfen. Vi vill få ut knatten på banan så fort det bara går. På bana kan vi skapa en förståelse för spelet golf. En ren bollträff är det som mest skapar motivation till fortsatt lärande.

• Vägen till HCP
Vi vill få ut knatten på banan så fort det går. Steg 1, Banträning på bana söndag eftermiddag. Steg 2 är att bli diplomerad, (godkänd för spel). Därefter följer spel på söndagar, (Juniorernas Söndags tävling). Vi spelar 9 hål med fadder och lär oss föra scorekort. Detta leder förhoppningsvis till officiellt HCP.

• Rörelse- och motorikövningar
Den motoriska inlärningen är som störst mellan 7 och 12 års ålder. Därför blandas svingträning med diverse fysiska övningar och lekar. Vi tränar balans, koordination samt rörlighet och reaktion.

• Grepp, Uppställning, Sikte (G.U.S) Nivå 1
Förkortning för golfens grunder. Ju tidigare vi kan etablera bra grunder desto bättre förutsättningar skapar vi för fortsatt utveckling. Att ha rätt anpassad utrustning är viktig för att kunna skapa just bra grunder. Detta gäller såväl full sving som närspel.

• Svingträning
Vi fokuserar på tempo och rytm med bibehållen balans. Detta görs främst genom tillämpning av dynamiska övningar.

• Chip & putt
Vi lär oss grunder för rullchip samt puttning med axelpendel som motor.

FARMEN YNGRE JUNIOR 9-12 ÅR

• Anpassad utrustning
Viktigt att utrustningen inte begränsar möjligheten till utveckling. För utom längd, lie och grepptjocklek så tittar vi även på skaftets flex samt loft. Tränare och golfshop hjälper gärna till med utprovning.

• Vägen till HCP
Vi vill få ut junioren på banan så fort det går. Steg 1, Banträning på bana söndag eftermiddag. Steg 2 är att bli diplomerad, (godkänd för spel). Därefter följer spel på söndagar, (Juniorernas Söndags tävling). Vi spelar 9 hål med fadder och lär oss föra scorekort. Detta leder förhoppningsvis till officiellt HCP (grönt kort).

• Skapa spelförståelse
Hur är en bana uppsatt? Vilka hinder finns? Vi tittar på en golfbana och dess uppbyggnad. Vi lär oss vett & etikett samt lättare regel kunskaper.

• Börja tävla
Vi tittar på rutiner inför tävling såsom tider, utrustning och uppvärmning. Vi utökar regelkunskapen samt hur man för en score. Målet är att man skall känna sig trygg inför en tävlingssituation.

• Rörelse & motorikövningar
Fortsatt utveckling av motorik och rörelse. Nu med mer fysiskt fokus.

• Grepp, Uppställning, Sikte Nivå 2
Fortsatt arbete med koll och rutiner av grepp, uppställning och sikte. Mer kopplat till starten av svingen än tidigare.

• Sving/Teknik träning
Fördjupning av teknik. Take-away, svingplan, och sekvens. Fortfarande med dynamiska övningar som grund. Vi jobbar mycket med bollstart och målövningar som är mätbara.

• Närspel Nivå 1
Vi utökar slagrepertoaren. Lobbslaget, bunker och chip med loftad klubba. Mätbara bollstart och målövningar ligger även här som grund i träningen.

FARMEN JUNIOR 13-16 ÅR

• Anpassad utrustning
Viktigt att utrustningen inte begränsar möjligheten till utveckling. För utom längd, lie och grepptjocklek så tittar vi även på skaftets flex samt klubbans loft. Tränare och golfshop hjälper gärna till med utprovning.

• Spelstrategi
Vi lär oss mer om en golfbanas anatomi. Hur skall vi spela den på bästa sätt utifrån vår egen nivå och förutsättningar i en tävlingssituation.

• Fysträning
Individuella fystränings upplägg, framtaget av professionell tränare. Fortsatt träning i grupp men även träning individuellt.

• Bollflykt och målträning
Har vi med oss bra grunder från tidigare kan vi nu jobba med bollflykt. Vi tittar på svingspår, bladposition, infallsvinkel, spinn och utgångsvinkel. Tränare och hjälpmedel såsom Flightscope och videoanalys skall göra det möjligt för spelaren att träna på egen hand. Här erbjuds även tillfällen för individuella lektioner i vissa grupper.

• Närspel nivå 2
Fortsatt arbete med bollstart och måltträning. Längd och spinn kontroll blir av större betydelse för utökad slagrepertoar.

FARMEN ÄLDRE JUNIOR 17 – 21 ÅR

• Svingträning
För de som kommit sent in i golfen eller trappat ner sin satsning, erbjuder vi träning med social golf som fokus. Vi tränar sving och spel med dynamiska övningar.

• Spelförståelse
Vi lär oss vett & etikett, regler samt förståelse för handicap och olika spelformer.

• Grepp, Uppställning, Sikte
Självklart etablerar vi bra grunder för att underlätta inlärning. En enkel sving som kan ge många roliga timmar på banor världen över.

• Närspel
Bra grunder för enkelt och snabbt spel.

ELITJUNIOR 15 – 21 ÅR

• Tävlingsfokus
All träning är nu relaterat till att prestera på tävling. Oavsett vad vid tränar, (fys, teknik, närspel) så är det med tävling och resultat i fokus. Vi måste även behålla glädjen i det vi gör för för fortsatt motivation. Gruppträning finns självklart med för att skapa laganda och inspiration.

• Fysträning
Vid det här laget skall fysträningen vara en självklar del av ens golf. Den är nu mer anpassad efter individens behov. Styrka, rörlighet, koordination och kondition är av stor vikt för att kunna nå sin fulla potential.

• Mental träning
Här skapas tillfällen vid behov för mental träning, både i grupp och individuellt. Resan hit har präglats av ett gediget arbete. Det skall ge känslan av att individen äger processen och känner sig trygg med sig själv och sin golf.

• Bollflykt-bollstart-teknik
Spelaren skall nu äga sin sving och träning. Mer individuell tid med tränare. Vi fortsätter med bollflykts träning kopplat till tekniken.

• Närspel nivå 3
Vi ökar dosen av närspels träning. Allt ifrån wedge träning till putt. Tekniken och rutinerna kring träning skall vara etablerad. Fokuset på träningen är spel och mål anpassad.

VÄRDEGRUNDERNA FÖR STOCKHOLMS GOLFKLUBBS JUNIORVERKSAMHET

G Glädje
Att spela golf inom SGK är roligt!
I minifarmen och farmens träningsverksamhet är det viktigaste att ha roligt, känna gemenskap och trygghet.
Träningsverksamheten leds av utbildade tränare och golfpros.
Det krävs att man är koncentrerad men man ska också ha mycket roligt med sina golfkompisar.
Klubbens tränare och golfpros förmedlar glädjen och bygger gemenskap.
O Open
Open for everyone! Klubbens träningsverksamhet är öppen alla, medlem eller inte, i SGK är alla lika välkomna.
Som aktiv inom SGK träningsverksamhet erbjuds bästa förutsättningar för att utvecklas inom golfen.
Som aktiv inom SGK träningsverksamhet ges unika förutsättningar att komma ut och spela på banan. I Farmen finns en ordnad struktur för provspel, diplomering, söndagstävling och fadderrundor, allt för att på ett naturlig och okomplicerat sätt leda de aktivas golf ut på banan.
Nybörjare eller elit, här erbjuds du bästa golfträning mycket och länge.
L Laganda
SGK träningsverksamhet bygger på glädje, gemenskap och golf.
SGK träningsgrupper fungerar som ett lag där vi gemensamt åker och representerar SGK på tävlingar, och bor tillsammans under träningsläger och tävlingar.
Vi är engagerade i träningsgrupperna och samverkar med tränarna för att bygga lagkänsla.
Äldre SGK juniorer hjälper yngre SGK juniorer och mer erfarna tränare hjälper och stöttar yngre tränare.
F Farmen
 SGK Träningsverksamhet för juniroer heter Farmen. Minifarmen för de yngre och Farmen för äldre juniorer.
SGK Farmen tränare har engagemang i SGK och ett stort engagemang att lära barn och ungdomar att spela golf.
Som aktiv inom SGK Farmen erbjuds sommar och vinterträningar. Provspelning följd av diplomering som ger unik möjlighet att komma ut på banan på junior söndagstävling eller fadderrunda.
Alla aktiviteter inom SGK farmen genomförs med stor omtanke. Alla som kommer till SGK Farmen ska känna sig välkomna.
A Ansvar
Som aktiv inom SGK träningsverksamhet har man ansvar för att göra sitt bästa, vara väl förberedd, rätt klädd, lyssna på sina tränare och ledare samt visa bästa kompisanda och god sportanda.
SGK tränare är medvetna om sitt ansvar att bedriva träningsverksamheten på ett ansvarsfullt och utvecklande sätt
Tränare, ledare och äldre juniorer är viktiga förebilder under träningar, vid gemenskap vid klubbhuset och vid spel på banan.
Alla inom SGK träningsverksamhet representerar SGK på ett positivt sätt vid och utanför klubben.

FÖRÄLDRARROLLEN

Var positiv. Tyck att barnen är duktiga. Kom ihåg att SGK tränare och golfpros är de som vet vad era barn kan göra bättre, det är tränarens roll!

Som förälder uppmuntra gärna till spontanträning, spel på banan och gemenskap.

Ingen lär sig spela golf på en vecka, som förälder kan ni ge förutsättningar för kontinuitet som ger möjligheten att utvecklas som golfare. Genom övning och erfarenhet upptäcker man tjusningen med golf.

Farmen ger bästa förutsättningar för juniorer att komma ut på banan genom provspel, diplomering, fadder-rundor och söndagstävlingar. Kom ihåg som förälder att inte ta över eller tala om hur man skall göra det är tränarnas roll. Påminn gärna era barn vad tränare och äldre juniorer har utbildat i, istället för att gå in och berätta hur det ska göras.

Genom att anmäla ert barn till SGK träningsverksamhet så tar tränare och ledare ansvar för att säkra att ert barn tillhör rätt träningsgrupp för att få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas inom golfen.

MÅL & VISION FÖR SGK’S JUNIORVERKSAMHET

Syfte med Farmen-verksamheten
Attrahera bredd såväl som talang till Farmen för att och säkerställa långsiktig medlemsrekrytering och utveckla spelare till elitnivå.

Vision för SGK’s juniorverksamhet
Vi skall vara bland landets 5 högst rankade juniorklubbar över tid. Under varje spelår skall vi ha minst 25 spelare som tar poäng på Golfförbundets Juniorranking.

Mål för Farmen
• Få Farmarna att tycka golf är en rolig idrott
• 160-200 Farmare & Minifarmare
• Minst 30% andel flickor i Farmen
• Ha ett stort antal tävlande på Skandia Tour
• Få juniorerna att känna gemenskap med kompisar och övriga medlemmar och skapa en naturlig samlingsplats på klubben
• Öka kunskapen om vikten av god fysik och rätt kostintag för att uppnå goda resultat.