Banchefsbloggen nr.2 – 2025

Tack alla 55 deltagare som kom på söndagens städdag!
Förutom att njuta av varandras sällskap och ett underbart väder så genomfördes en hel del fina initiativ och arbeten som lyfter finishen på banan, i och runt klubbhuset.
Bankommittén och vi i personalen hälsar tusen tack!
Se bilder från dagen här: Städdagen

Vad händer på banan?

Våren gjorde ett tillfälligt uppehåll men vi är på god väg!
Det är alltid en spännande tid när vi går från vintervila till vårstart och det händer mycket både ovan och under jord just nu. Teamet fylls på med säsongsanställda och snart har vi full bemanning. Otroligt viktiga spelare inför kommande intensiva månader.
Här kommer en sammanställning av det som pågår ute på banan och runt omkring vår anläggning – allt i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för en fin säsong.

Marktemperatur och väderläge

Vädret var kyligt under förra veckan, vilket ni kanske sett i sociala medier.

  • Temperaturen sjönk från 10 grader till 5 grader i backen
  • Vi var innan helgen under den så kallade 7-gradersgränsen, där tillväxten i princip stannar av
  • Green 5 (med duk) har samma temperatur som green 16 (utan duk)
  • Green 18 (med duk) är 1,5 grader varmare än green 16, vilket är ovanligt

Vårtäckningsdukarna gör tydlig skillnad!

Spelytor

Fairways och tees har klarat vintern fint, men greenerna har fått viss snömögelpåverkan dock inte lika djupa angrepp som ifjol och viss återhämtning har redan börjat.
Bladnäring appliceras regelbundet och första omgången granulerat gödsel tillförs nu i veckan.

Sådd & skötsel

  • Finbladigt rajgräs har såtts i greenerna
  • Vältning och dressning genomförda för att ge fröet bästa start
  • Bevattning körs kontinuerligt, med regelbunden fuktkontroll
  • Vissa greener klippta två gånger (där det var tillväxt)
  • Övriga spelytor klippta en gång

Fakta

  • Vi har 15 dukar i bruk
  • Genomsnittlig green: 380 m²
  • Minst: Green 12 (230 m²) – exkl. kioskgreenen (140 m²)
  • Störst: Green 17 (610 m²)

Övriga ytor

Vägar – nystart

  • Vi har börjat förbättra banans vägar med vägskrapa för att få till jämnare underlag
  • Inköp av stenmjöl för starkare och snyggare ytskikt

Bunkrar

  • Ruggningsarbete och ogräsrensning är igång
  • Totalt har vi 90 bunkrar – underhållet är numera betydligt mer hanterbart än innan restaureringen.

Fastighetsarbeten

Flera förbättringar pågår kring våra byggnader och faciliteter.

  • Ny liten terrass för att underlätta sophantering för restaurangen vilken har vart efterlängtad under lång tid
  • Bollmaskinen byggs in för att förbättra både estetik och ljudnivå
  • Nya parkeringsskyltar för styrelse, shop och kansli har tagits fram – i samma stil som våra teeskyltar för en enhetlig känsla från parkering till skyltning på bana

Dessa arbeten var planerade då vi visste om att växtligheten skulle stanna av.

Även om vädergudarna höll oss tillbaka, så är det mycket som förbereds för att banan ska må bra – både på kort och lång sikt. Tack för att ni visar tålamod och engagemang i denna fas, och tveka inte att höra av er om ni har frågor eller funderingar.
Vi ser fram emot att snart få se er alla ute på banan igen – förhoppningsvis i solsken och med samma värme som vi hade under söndagen.

Vi ses där ute!

Andreas Wahlberg, Banchef